W grudniu w trakcie zajęć regionalnych uczniowie klas drugich i trzecich poznawali wigilijne zwyczaje . Jedni wykonywali świąteczne dekoracje z papieru, które zostały wykorzystane do ozdobienia klasy nr 17, drudzy przygotowywali prezentacje pt. ,,Wigilijne potrawy w moim domu”. Zadaniem uczniów było przeprowadzenie rozmowy z rodzicami bądź dziadkami na temat zwyczajów i obyczajów związanych ze świętami Bożego Narodzenia. Z relacji dzieci wynika, ż w większości domów to mama przygotowuje wieczerzę wigilijną, a tato z dziećmi ubierają choinkę i dekorują mieszkanie.
W czasie kolacji wigilijnej na stołach dominuje zupa grzybowa i barszcz z uszkami. Do rzadkości należy siemieniotka z nasion konopi, która niegdyś była bardzo popularną zupą na Śląsku. Wśród ryb króluje karp przyrządzany na różne sposoby. W wielu rodzinach rarytasem nadal pozostają makówki, natomiast mniejszym powodzeniem cieszy się już moczka. Stół przykrywa się białym obrusem, pod którym umieszcza się sianko. Kolację wigilijną rozpoczyna się od modlitwy, dzielenia się opłatkiem i składania życzeń. Czas oczekiwania na prezenty wypełniony jest wspólnym kolędowaniem, a najbardziej wytrwali udają się do kościoła na pasterkę. (Helena Maśnica)
Kategoria: Edukacja regionalna